
Jadalnia w ogrodzie to zawsze dobry pomysł! Jak tylko robi się znośnie ciepło zaczynamy wychodzić do ogrodu do poranną kawę - dodatkowa porcja orzeźwienia, a niewiele później staramy się jeść weekendowe obiady na powietrzu. Tam wszystko smakuje lepiej, pięknie się prezentuje i daje ogrom radości. Serdecznie Was do tego zachęcamy! Jak zrobić własną jadalnię w ogrodzie, nie mając drogiego zestawu mebli ogrodowych? Nic prostszego!
Meble
Jeśli masz stół ogrodowy albo piknikowy - użyj go. Jeśli masz zalegający na strychu za mały stół - bierz, będzie idealny. Jeśli nie, to wynieś meble, które… masz najbliżej! Przeniesienie stołu i kilku krzeseł na zewnątrz zajmie tylko chwilę, a naprawdę warto. Wystarczy znaleźć w miarę płaskie miejsce, a w razie potrzeby podeprzeć jedną nogę, żeby całość stała stabilnie. Jeśli to możliwe, na swoją jadalnię w ogrodzie wybierz częściowo zacienione miejsce, część osób woli jadać w cieniu, a część w słońcu.
Nakrycie
Oczywiście, że nie trzeba w ogrodzie używać lnianych obrusów i srebrnych sztućców. Ale można! Piękne nakrycie zewnętrznego stołu dodaje poczucia uroczystości i pozwala jeszcze bardziej nacieszyć się chwilą. Jeśli się obawiasz, wyjmij starszy obrus, ale pamiętaj - nie zabierasz go na tydzień do lasu tylko na dwie godziny do własnego ogródka - nic strasznego mu się nie stanie. Połóż też serwetki, najlepiej te wielorazowego użytku.
Naczynia
Użyj normalnej zastawy. Jedzenie z papierowych talerzyków nie jest ani przyjemne, ani ekologiczne, dawno wyrośliśmy ze studenckich grilli, a w środku i tak ubrudzilibyście tyle samo naczyń. My urządzając tymczasową jadalnię w ogrodzie zazwyczaj używamy talerzy z kolekcji Boho. Błyszczące elementy pięknie lśnią w słońcu, a nieregularne brązowe ranty wpasowują się w otaczającą nas ziemię.
Dodatki
Teraz zadbaj o dodatki, które dodadzą całości odświętnego charakteru. Wazon ze świeżymi kwiatami na środku stołu, ładny liść lub kwiatek przy każdym talerzu, a na pobliskim drzewie świetlna girlanda - i klimat jak z bajki gwarantowany!
Menu
Teraz najważniejsze - jedzenie! Niech to będzie prawdziwa uczta świeżości. Jadalnia w ogrodzie powinna obfitować w sałatki, kolorowe warzywa, zdrowe, sezonowe dodatki… I oczywiście deser z owocami.
Jak widzicie, urządzenie jadalni w ogrodzie i prywatnej uczty plenerowej nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Robimy to regularnie i na 2 osoby zajmuje to tylko chwilę, przed większym przyjęciem to tylko trochę więcej przygotowań, niż w domu, ale jaki efekt! Nie zapomnijcie pochwalić się zdjęciami!