
Cold brew - jak zrobić kawę parzoną na zimno w domu. Przepis na pyszną Cold brew
Szukasz orzeźwiającego napoju na letnie upały i gorące wakacyjne dni? Dziś proponujemy kawę cold brew - czyli kawę “parzoną” na zimno. To nasza miłość już to kilku lat! Uwielbiamy kawę, a dzięki przyrządzaniu jej w ten sposób, orzeźwiający efekt w upały jest jeszcze lepszy!
W artykule znajdziesz przepis na pyszną kawę cold brew. Wyjaśnimy Ci również skąd ona pochodzi, na co zwrócić uwagę przy przygotowaniu cold brew oraz co będzie Ci potrzebne aby zrobić pyszną kawę na zimno w domu.
Zapraszamy do lektury i życzymy smacznego.
Spis treści:
1. Cold brew - kawa na zimno. Co to jest i skąd pochodzi kawa parzona na zimno?
2. Czy różni się kawa cold brew od kawy mrożonej i kawy z lodami
3. Jak zrobić dobrą kawę cold brew?
3a Co jest potrzebne do zrobienia dobrej kawy cold brew?
5. Jak i w czym pić cold brew?
Cold brew - kawa na zimno. Co to jest i skąd pochodzi kawa parzona na zimno?
Cold brew to kawa “parzona” na zimno. Mieloną kawę namaczamy przez kilka, kilkanaście godzin w zimnej wodzie. To proces zwany jest maceracją. Cold brew znana jest od XVII wieku i pochodzi z Japonii. Bywa czasem określana kawą w stylu Kyoto. Podobno mieszkańcy tego miasta ją uwielbiali i przygotowywali ją przepuszczając przez ziarna kawy zimną wodę. Dziś jest popularna w wielu regionach świata i łatwo przyrządzisz ją samodzielnie w domu.
Czym różni się kawa cold brew od kawy mrożonej i kawy z lodami
Różnica między kawą Cold Brew a kawą mrożoną czy kawą z lodami dotyczy przede wszystkim sposobu parzenia. Kawa z lodem to gorąca lub wystudzona kawa, jednak parzona w sposób tradycyjny, a podawana na zimno. Czyli gorącą kawę schładzasz w lodówce lub dodajesz do niej kostki lodu czy gałki lodów w Twoim ulubionym smaku.
To też czasami dobre rozwiązanie, szczególnie jeśli pragniesz dużego, mlecznego napoju, może nawet z gałką lodów w środku.
Kawę cold brew przygotowujesz zupełnie inaczej. Zmieloną kawę zalewasz zimną wodą. Dla nas zalewanie kawy zimną wodą wydawało się początkowo trochę hmm.. nienaturalne? Jednak naprawdę warto jej spróbować. Zatem zaczynamy :)
Jak zrobić dobrą kawę cold brew?
Zrobienie kawy cold brew samodzielnie w domu jest dość proste. Zdecydowanym, ale chyba jedyny, minusem kawy Cold Brew jest to, że trzeba to zaplanować. Podczas gdy do tradycyjnego parzenia wystarczy kilka, kilkanaście minut, tutaj trzeba pomyśleć o przygotowaniu kawy… kilkanaście godzin wcześniej. Jeśli więc wiesz, że nadchodzi fala upałów - to dobry czas na testy! Do jej zrobienia dobrze się przygotuj i skorzystaj z naszych wskazówek.
Co jest potrzebne do zrobienia dobrej kawy cold brew?
Kawa - od 50 gr do 100gr Twojej ulubionej kawy. Lub więcej jeśli planujesz dla większej ilości osób.
Młynek do kawy - z którego pomocą mielisz kawę na średnio lub grubo - jak wolisz.
Woda - chłodna woda w temperaturze 5 - 15 stopni celsjusza.
Na co dzień pijemy wodę z kranu, bo to zdrowe i eko. Jednak w tym wypadku, jeśli nie masz dostępu do świetnej jakości wody w kranie, użyj wody mineralnej, aby w pełni móc cieszyć się smakiem i konsystencją.
Będziesz potrzebować 4 porcje wody na 1 porcję kawy.
Naczynie
Jeśli chcesz zrobić szał na Instagramie, nie obędzie się bez specjalnego zaparzacza do kawy na zimno. W sklepach z kawą możesz znaleźć specjalne butelki do Cold Brew Coffee. Jeżeli jednak chcesz po prostu wypić coś dobrego wystarczy naczynie typu french press (my używamy właśnie tego - bez dociskania!), albo po prostu słoik i papierowy filtr albo materiałowe sitko.
Lodówka
Ile robi się cold brew?
Przygotowanie kawy cold brew i zrobienie jej samodzielnie w domu zajmie ci ok 15-20 minut. To jednak tylko przygotowanie. Kawa cold brew wymaga czasu na macerowanie czyli moczenie w zimnej wodzie. To około 10 godzin “leżakowania” w lodówce.
Proces ten wydobywa z ziaren kawy smak i aromat. Znajdź więc kilkanaście minut wieczorem na przygotowanie. Na drugi dzień możesz już cieszyć się chłodnym kawowym drinkiem. Pamiętaj o przefiltrowaniu kawy przed podaniem.
Kawa cold brew - przepis
Wiesz już co jest potrzebne i ile trwa robienie kawy cold brew. Teraz przepis na cold brew.
Mielenie
Przygotowaną kawę zmiel w młynku do kawy. Najlepiej aby kawa nie była zmielona zbyt drobno. Dobrze zmielić ją jak najkrócej przed parzeniem.
Jeśli Twój młynek ma opcję regulacji grubości mielenia - ustaw ją na średnie lub grube mielenie. Jeśli jednak masz dobrej jakości kawę grubo-mieloną, spróbuj ją wykorzystać.
Zalewanie wodą
Zmieloną kawę przesyp do szklanego naczynia np. dzbanka lub butelki. Zaleją ją powoli schłodzoną, zimną wodą.
Macerowanie
Naczynie zamknij i umieść w lodówce na ok. 10 godzin. Można dłużej. Podobno im dłużej tym większa zawartość kofeiny w cold brew. Nie powinno się jednak macerować kawy dłużej niż kilkanaście godzin.
Filtrowanie
Po tym czasie kawę należy odfiltrować z pomocą sitka lub innego filtra. Przelej schłodzoną kawę swobodnie bez wyciskania fusów pozostałych na sitku. Unikniesz w ten sposób gorzkiego posmaku. Możesz przefiltrować kawę kilkukrotnie.
I oto gotowa kawa na zimno. Jak ją najlepiej podawać? Już wyjaśniamy.
Jak i w czym pić cold brew?
To u nas oczywiście najtrudniejsze pytanie! Teraz zazwyczaj wybieramy czarki czyli kubki bez ucha - mają odpowiednią pojemność i dość grube ścianki. W zeszłym sezonie królowały filiżanki Stracciatella, bo tak nam wakacyjnie pasują klimatem.
Ciebie zapraszamy do wyboru naszych filiżanek i kubków do kawy. A jeśli jeszcze ich nie masz odpowiednia będzie szklanka lub inne naczynie z grubego szkła.
Jak smakuje kawa cold brew
Parzona w ten sposób kawa ma bardziej kremową konsystencję i mniej kwasowości. Pozwala docenić prawdziwy smak kawy, więc ważny jest dobór ziaren. Testuj i eksperymentuj, bo efekty są zachwycające!
Spróbuj dodać mleka, smakowych likierów czy (dla odważnych) plasterek cytryny i liść mięty.
Życzymy Ci słońca i ochłody z cold brew.
Smacznego.
Autorka wpisu:
Edyta Kasprowska-Pagacz
Artystka, ceramiczka, twórczyni rękodzieła, projektantka ceramiki.
Wraz z mężem prowadzi Pracownię Ceramiki Artystycznej Gajaarte.