Misy i miski ceramiczne to jeden z pierwszych produktów, które wypuściliśmy zaczynając produkować naczynia, więc darzymy je szczególnym sentymentem. Dziś możecie wybierać z ogromu kształtów i pojemności: mamy miski ceramiczne do zupy – głębokie lub płaskie i szerokie, miski ceramiczne na owoce, ale też mniejsze na owsiankę, czy deser, a nawet malutkie miseczki na sosy, dipy lub orzeszki.
Wszystkie miski są ręcznie robione i malowane, mają lekko nieregularny brzeg i różne zdobienie. Pomalowane są szkliwami nadającymi się do kontaktu z żywnością, w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia. Możesz je bez obaw myć w zmywarce.
Misy i półmiski ręcznie robione
Stworzyliśmy ceramiczne miski różnej wielkości – przez lata funkcjonowania naszej pracowni, przy kolejnych okazjach, powstawały następne kształty i rozmiary, mające odpowiedzieć na nasze i Wasze potrzeby. Zaczynając od dekoracyjnych mis ceramicznych na owoce, przez miski do kuchni – miski do zupy, czy miski na płatki śniadaniowe, aż po misy do serwowania sałatek i – naszą nowość – mini miseczki na sosy, orzeszki i dodatki.
Poniżej postaramy się przybliżyć wam proponowane zastosowanie poszczególnych rozmiarów. Pamiętajcie jednak, że najważniejsze są wasze potrzeby i preferencje i możecie używać naszych naczyń, jak tylko chcecie!
Miski ceramiczne do kuchni
Tutaj mamy na myśli mini miseczki, miski średniej wielkości, o pojemności 200-400 mililitrów i te większe – nawet do 550.
Do tych najmniejszych nasyp przyprawy, wlej sosy do podania podczas posiłku, nasyp orzeszki na przekąskę, bądź pestki słonecznika do posypania zupy lub sałatki. Wiemy też, że niektórzy znajdują im inne przeznaczenie i na przykład trzymają na nich… biżuterię!
Wracając jednak do kuchni… Kolejna wielkość to miski ceramiczne do zupy, owsianki, czy na małe desery. To bardzo uniwersalna wielkość, której możesz użyć do serwowania dowolnego posiłku, zależnie od potrzeb i menu danego dnia. To jednak zazwyczaj naczynie, które każdy powinien mieć przed sobą.
Największe misy, 500 – 500 ml, również sprawdzą się na zupę lub do eleganckiego podania pojedynczej porcji: makaronu z sosem, czy gulaszu. To jednocześnie wielkość, która nada się do podania większej porcji sałatki, czy dodatków. Sprawdzą się też jako miski ceramiczne na owoce lub słodycze stojące na stole lub blacie na stałe, albo na czas przyjścia gości.
Kiedy mówimy o misach, mamy na myśli największe, 26-centymetrowe miski ceramiczne na owoce. To naczynia, które towarzyszą nam prawie od samego początku Gajaarte – delikatnie zdobione z zewnątrz na surowej glinie motywami botanicznymi, z żywymi, intensywnymi kolorami od środka: czerwone, żółte, zielone, turkusowe… One też mają swoje mniejsze odpowiedniki. Pierwotnie pomyślane były na owoce i wtedy prezentują się naprawdę pięknie, ale przydadzą się na wiele różnych okazji. Dzięki swojej kolorystyce – natychmiast rozjaśnią każde wnętrze w nieoczywisty sposób. Kolejna podpowiedź użycia naszych mis – jako półmisek ceramiczny do serwowania zup, sałatek, czy deserów… Półmiski, niegdyś codziennie obecne na stołach, dziś wypierane przez talerze i misy, wciąż jednak o podobnym zastosowaniu. Duże kolorowe misy są wysokie na ok. 10 centymetrów, szerokie i półpłaskie – na 6-7 centymetrów. To czyni ich formę pojemną, a jednocześnie łatwą w użyciu, wygodną do nakładania dań, eleganckiego podania, czy nawet ozdobnego aranżowania. Wszystkie naczynia, w tym miski ręcznie robione nadają wyjątkowości posiłkom, czyniąc każde spotkanie swoistą celebracją. Szczególnie, jeśli ceramicznym nakryciom towarzyszy pyszne jedzenie i wspaniała atmosfera. Za to najbardziej cenimy rękodzieło – za dodawanie zwykłym chwilom nieco magii i uniesienia.Czytaj więcej o misach i miskach ceramicznych
Misy ceramiczne
Półmisek do serwowania