Menu

3

1

-1

0

 

 

[]

Promocje
Kubek z afirmacją czarny 400 ml
Kubek z afirmacją czarny 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją szaro- różowa 300 ml
Filiżanka z afirmacją szaro- różowa 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją szaro- różowy 400 ml
Kubek z afirmacją szaro- różowy 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją biała stracciatella 300 ml
Filiżanka z afirmacją biała stracciatella 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją biały stracciatella 400 ml
Kubek z afirmacją biały stracciatella 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją morska 300 ml
Filiżanka z afirmacją morska 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją morski 400 ml
Kubek z afirmacją morski 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją turkusowa 300 ml
Filiżanka z afirmacją turkusowa 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją turkusowy 400 ml
Kubek z afirmacją turkusowy 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją różowa 300 ml
Filiżanka z afirmacją różowa 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją różowy 400 ml
Kubek z afirmacją różowy 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją malinowa 300 ml
Filiżanka z afirmacją malinowa 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Jak zrobić grzańca? Najlepszy przepis na grzane wino – miód wino i kilka niespodzianek! 0
Jak zrobić grzańca? Najlepszy przepis na grzane wino – miód, wino i… kilka niespodzianek!

Jak zrobić grzańca? Najlepszy przepis na grzane wino – miód, wino i… kilka niespodzianek!

Grzane wino to klasyczny zimowy napój, który przyjemnie rozgrzewa i kusi swoim korzennym aromatem. Przygotuj go razem z nami!

Jak zrobić dobrego grzańca?

Sekret dobrego grzańca tkwi w proporcjach składników i jakości przypraw. Przygotowanie polega na delikatnym podgrzewaniu wina i stopniowym łączeniu go z kolejnymi dodatkami.

Co się daje do grzańca?

Podstawą grzańca jest czerwone wino.

  • Wino wytrawne doda grzańcowi bardziej wyrafinowanego smaku. Dobrze połączy się ze słodkimi dodatkami oraz przyprawami. Grzaniec z wytrawnego wina będzie bardziej wyrazisty, z charakterystyczną, lekką kwasowością.
  • Wino półwytrawne lub półsłodkie pozwoli uzyskać łagodniejszy i bardziej harmonijny smak grzańca.
  • Wino słodkie pozwoli uniknąć dodawania miodu lub cukru. Grzaniec z wina słodkiego jest intensywnie słodki, dzięki czemu dobrze skomponuje się z kwaśnymi dodatkami, takimi jak pomarańcze czy cytryny.

Wyższa kwasowość wina (np. z winogron szczepu Cabernet Sauvignon) nadaje grzańcowi świeżości i podkreśla korzenne aromaty. Wina o owocowych nutach (np. Merlot, Pinot Noir) wzbogacają smak grzańca, dodając mu głębi i naturalnej słodyczy. Wina o cierpkim smaku (np. Shiraz) nadadzą grzańcowi cięższego charakteru, który można złagodzić odrobiną miodu.

Oprócz wina do grzańca według uznania dodaje się świeże pomarańcze, mandarynki, syrop malinowy, suszone śliwki, rodzynki, świeży imbir oraz miód lub cukier i przyprawy.

>>Sprawdź też nasz Przepis na rozgrzewającą, zimową herbatę

grzane wino przpis i kubek

Przyprawy do grzańca

Do grzańca najczęściej dodajemy przyprawy takie jak:

  • Cynamon – dodaje grzańcowi ciepła i delikatnej słodyczy. Można używać kawałków kory cynamonu lub mielonego cynamonu.
  • Goździki – nadają grzańcowi wyrazisty, korzenny smak. Warto dodawać w całości i używać z umiarem, gdyż ich aromat jest bardzo intensywny i może zdominować napój.
  • Anyż w gwiazdkach – nadaje lekko słodkiego, ziołowego posmaku.
  • Kardamon – wzbogaca grzańca o korzenny, cytrusowy aromat. Można dodawać go w ziarnach lub w formie zmielonej. Dobrze komponuje się z cynamonem i pomarańczą, nadając grzańcowi bardziej egzotyczny smak.
  • Gałka muszkatołowa – dodaje głębi i ciepłego, lekko orzechowego posmaku. Wystarczy szczypta mielonej lub świeżo startej gałki, ponieważ jej smak jest charakterystyczny.
  • Wanilia – dodaje delikatnej słodyczy i subtelnego, aksamitnego smaku. Wanilia dobrze łączy się z pomarańczą i cynamonem, łagodząc intensywność przypraw korzennych. Można ją dodać w formie laski lub cukru waniliowego.
  • Pieprz czarny, ziele angielskie, mielona papryka chili – dodadzą odrobinę pikanterii do napoju, ale trzeba stosować je w niewielkich ilościach.
  • Lawenda lub rozmaryn – dodają grzańcowi subtelnej, ziołowej nuty i wprowadzają świeży aromat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z grzańcem i nie chcesz eksperymentować ze smakami, skorzystaj z gotowej mieszanki przypraw do grzańca.

W czym podawać grzańca?

Zastanawiasz się jaki jest najlepszy kubek do grzańca? Grzańca podajemy w kubkach lub czarkach o grubych ściankach, aby napój nie stygł zbyt szybko. Najlepiej sprawdzą się kubki ceramiczne, które dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę napoju.

Zimowy grzaniec – przepis na udany wieczór

Oto nasz niezawodny przepis na pysznego grzańca:

Składniki:

  • 1 butelka półwytrawnego czerwonego wina (750 ml)
  • 4 łyżki stołowe syropu malinowego (możesz użyć produktu ze sklepu lub syrop własnej roboty, pamiętaj tylko o odcedzeniu pestek)
  • 1 świeża pomarańcza
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 1 suszony anyż gwiazdkowy
  • 4-6 suszonych pąków goździków
  • 2 nasiona suszonego kardamonu
  • 2 łyżki stołowe prawdziwego miodu

Przygotowanie:

  1. Wlej wino do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia – dzięki temu alkohol nie wyparuje.
  2. Do podgrzanego wina dodaj syrop malinowy oraz miód i mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Wrzuć przyprawy: cynamon, anyż, goździki, kardamon. Podgrzewaj całość przez 10-15 minut, aby przyprawy oddały swoje aromaty, ale nie dopuść do wrzenia.
  4. Sparz pomarańczę, ale nie obieraj ze skórki. Pokrój ją w niezbyt grube plastry i dodaj do napoju.
  5. Spróbuj grzańca i dostosuj słodkość lub intensywność smaku. W razie potrzeby dodaj więcej syropu malinowego lub miodu.
  6. Przelej napój do kubków lub czarek i podawaj od razu.

Wskazówki:

  • Aby zbalansować słodycz napoju, dodaj odrobinę soku z cytryny.
  • Rodzaj miodu wpłynie na smak grzańca. Jeśli nie przepadasz za posmakiem goryczy, nie używaj miodu spadziowego. Nie używaj też sztucznego miodu, bo jego aromat szybko się ulatnia.
  • Aby uniknąć wyławiania przypraw z kubka, przelej grzańca przez sitko.

Jak zrobić grzane wino bez alkoholu?

Grzaniec bezalkoholowy? Czemu nie! Wino bezalkoholowe sprawdzi się równie dobrze w grzańcu. Możesz też użyć mieszanki soków – idealnie sprawdzi się sok wiśniowy (250 ml), wymieszany z winogronowym (250 ml). Całość wzmocnij naparem z herbaty hibiskusowej (100 ml). Podgrzej, jak w przepisie, dodaj przyprawy i dosłódź wedle uznania.

Smacznego!

Autorka wpisu:
Edyta Kasprowska-Pagacz Artystka, projektantka ceramiki, twórczyni rękodzieła

Edyta Kasprowska-Pagacz
Artystka, ceramiczka, twórczyni rękodzieła, projektantka ceramiki. 
Wraz z mężem prowadzi Pracownię Ceramiki Artystycznej Gajaarte.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl