Kubek do grzańca – towarzysz zimowych wieczorów
Czujesz ten aromat goździków zmieszanych z cynamonem i szczyptą kardamonu, przełamany goryczką pomarańczowej skórki, który przyjemnie rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój? Dla wielu osób picie grzańca to prawdziwy zimowy rytuał, a każdy rytuał wymaga odpowiedniej oprawy. Wybierz z nami swój idealny kubek do grzańca!
W czym pije się grzańca?
Grzaniec powinien być podawany w naczyniu o grubych ściankach, aby szybko nie tracił temperatury. Najlepszym wyborem są kubki lub czarki ceramiczne, ponieważ ceramika jest nie tylko piękna, ale też świetnie utrzymuje ciepło napojów. Alternatywą mogą być szklanki z hartowanego szkła, ale nie będą tak ozdobne, jak kubki ceramiczne. Możesz spotkać się też z kubkami kamionkowymi – mniej szlachetną formą ceramiki.
Jeśli trafisz kiedyś na grzańca podawanego w kubku emaliowanym ze stali nierdzewnej, to zachowaj ostrożność! Brzeg kubka może być bardzo gorący, podobnie jak jego ścianki. Niestety potem naczynie szybko oddaje swoje ciepło i grzaniec stygnie, tracąc aromat.
Jaki kubek do grzańca wybrać?
Zdania wśród amatorów grzańca w kwestii pojemności naczyń są podzielone. Niektórzy lubią go popijać z małych kubeczków, które często można spotkać na świątecznych jarmarkach. Inni wolą solidniejsze porcje, bo większa pojemność zapewnia dłuższy czas picia.
Jeśli planujesz serwować grzańca na spotkaniu rodzinnym lub w gronie przyjaciół, dobrze sprawdzą się naczynia o pojemności od 150 do 280 ml – idealne na jedną porcję. Jeśli chcesz przygotować grzańca dla siebie, aby sączyć go podczas czytania ulubionej książki lub oglądania filmu, możesz wybrać kubek o większej pojemności.
Kubki do grzanego wina o dużej pojemności
Duże kubki ceramiczne o pojemności od 400 do 500 ml umożliwiają dłuższe delektowanie się napojem bez konieczności częstego dolewania. Będą również idealnym wyborem, jeśli przygotowujesz grzańca z dużą ilością dodatków, takich jak świeże owoce i laska cynamonu. Większa pojemność pozwoli zmieścić więcej składników i pomoże w pełni uwolnić ich aromaty. Koniecznie sprawdź nasz przepis na grzańca!
Kubeczki do grzańca - hit czy kit?
W mniejszych naczyniach grzaniec wolniej stygnie, co pozwala dłużej cieszyć się jego aromatem i rozgrzewającym ciepłem. Kubeczki do grzańca doskonale sprawdzą się podczas imprez, gdzie napój podaje się w małych porcjach, np. przy zimowym ognisku.
Praktyczne wskazówki dotyczące serwowania grzańca
☕Optymalna temperatura grzańca to około 60–70°C – wystarczająco wysoka, by rozgrzać, ale nie na tyle, by parzyć. W wyższej temperaturze szybko ulatnia się delikatny aromat przypraw, dlatego podgrzewaj grzaniec na bardzo wolnym ogniu i nie pozwól mu się zagotować.
☕ Aby grzaniec w kubku jak najdłużej zachował odpowiednią temperaturę, przepłucz kubek gorącą wodą tuż przed nalaniem napoju. Dzięki temu ceramika dłużej będzie utrzymywać ciepło, a grzaniec będzie stygł wolniej.
☕ Jeśli planujesz podać grzańca na świeżym powietrzu, przed wyjściem opłucz kubki gorącą wodą, owiń je ciepłą ściereczką i schowaj do torby termicznej. To pozwoli kubkom dłużej zachować temperaturę napoju, nawet w chłodniejszych warunkach.
☕ Jeśli serwujesz grzańca gościom, przygotuj na stole miseczki ceramiczne z dodatkami, które każdy może dodać do swojej porcji. Doskonałym wyborem będą kawałki świeżej pomarańczy, sproszkowana papryka chili lub starty imbir.
☕ Warto dodatkowo ozdobić kubek do grzańca. Możesz ozdobić go na stałe – wykonując na nim napis lub afirmację (sprawdź nasze kubki z napisami) albo tymczasowo – dodając dekorację z plasterka pomarańczy, gwiazdek anyżu lub kory cynamonu. Jeśli używasz białego kubka, posmaruj jego brzeg miodem zmieszanym z cynamonem – w ten sposób dodasz nową nutę smakową do kompozycji. Możesz też przewiązać ucho kubka rafią, co nada całości rustykalnego uroku.
☕ Grzaniec nie musi być napojem alkoholowym! Możesz przygotować wersję bezalkoholową, wykorzystując gotowy produkt lub samodzielnie mieszając z przyprawami soki owocowe z wiśni, jabłek, owoców czarnego bzu i malin.
Kubek do grzańca na inne okazje
Kubek do grzańca idealnie sprawdzi się też do innych ciepłych napojów. Możesz popijać z niego gorącą czekoladę – gęstą i aksamitną, z bitą śmietaną na wierzchu i posypką z kawałków czekolady, albo aromatyczną zimową herbatę. Smacznego!
Autorka wpisu:
Edyta Kasprowska-Pagacz
Artystka, ceramiczka, twórczyni rękodzieła, projektantka ceramiki.
Wraz z mężem prowadzi Pracownię Ceramiki Artystycznej Gajaarte.