
Pyszna, rozgrzewająca, zimowa herbata – jak i w czym ją zrobić?
Zima, zimno, najzimniej? Na pewno nie z naszą zimową herbatą! Poznaj nasze dwa ulubione przepisy na przepyszne rozgrzewające herbaty, które uprzyjemnią Ci wieczory.
Herbata zimowa – przepis na dobre samopoczucie
Herbata to coś więcej niż zwykły napój – mówimy przecież o rytuale parzenia herbaty i celebrowaniu jej picia. W chłodne dni, kiedy aura za oknem nie zachęca do aktywności, filiżanka gorącej herbaty to naturalny środek na poprawę nastroju.
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszną i aromatyczną herbatę zimową, która sprawi, że nawet najbardziej ponury dzień nabierze kolorów, koniecznie wypróbuj nasze propozycje.
Jak zrobić herbatę zimową, która będzie pachnieć szarlotką?
Składniki na 1 litr zimowej herbaty:
- ulubiona niearomatyzowana czarna herbata liściasta (możesz użyć również zielonej, wtedy smak będzie bardziej orzeźwiający)
- 1 słodkie, twarde jabłko (najlepiej Ligol lub Champion – absolutnie nie używaj szarej renety, bo się rozgotuje!)
- 3-4 kawałki kory cynamonu
- 8-10 goździków (nie więcej, bo zdominują pozostałe aromaty)
- 3-4 gwiazdki anyżu (jeśli lubisz jego smak, bo nie każdy za nim przepada)
- miód (najlepiej wielokwiatowy lub lipowy) lub cukier
Dodatkowo:
- dzbanek lub zaparzacz do herbaty
- garnek o pojemności 1,5 l z pokrywką
- sitko
- chochelka (opcjonalnie)
- ulubiona filiżanka do herbaty lub duży kubek do herbaty
Przygotowanie pysznej zimowej herbaty:
- Zacznij od przygotowania jabłka. Umyj je, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w niezbyt grube plasterki.
- Zaparz herbatę w dzbanku lub zaparzaczu. Zaleca się użycie około 1,5 grama liści herbaty na każde 100 ml wody, czyli na 1 litr użyjesz około 15 gramów herbaty. 15 gramów herbaty to 6-7 łyżeczek herbaty. Możesz dodać 1-2 łyżeczki więcej, aby napar był intensywniejszy. Zalej liście wrzącą wodą i odczekaj 3-4 minuty.
- Przelej zaparzoną herbatę do garnka. Dodaj do niej korę cynamonu, gwiazdkę anyżu, goździki i plasterki jabłek. Gotuj wywar pod przykrywką na niskim ogniu przez 2-3 minuty. Gotowanie herbaty dłużej niż kilka minut może sprawić, że napar stanie się gorzki. Alternatywnie możesz wyłączyć ogień po krótkim gotowaniu i pozostawić napój pod przykrywką, aby smaki się „przegryzły”, co da łagodniejszy efekt.
- Opłucz dzbanek z fusów. Przez sitko przelej do niego gotowy wywar lub jeśli wolisz – nalewaj wywar do kubków prosto z garnka za pomocą chochelki.
- Osłódź napój miodem lub cukrem wedle uznania i delektuj się smakiem swojej zimowej herbaty o zapachu szarlotki!
Wskazówki:
- Możesz użyć również czarnej herbaty ekspresowej, jeśli nie masz lub nie lubisz liściastej. Zaparz 5-6 torebek naraz – im więcej torebek herbaty użyjesz do parzenia, tym jej smak i kolor będą intensywniejsze. Z czasem dojdziesz do wprawy i ustalisz własne idealne proporcje.
- Jeśli kochasz cynamon, możesz wzmocnić smak napoju, słodząc go miodem naturalnym z dodatkiem prawdziwego cynamonu. Wiele pasiek ma go w swoich ofertach.
- Nie używaj miodu gryczanego, bo jego smak jest dość specyficzny i zagłuszy delikatny aromat jabłek.
- Im większe jabłko wybierzesz, tym jego smak będzie bardziej wyczuwalny. Jeśli masz małe jabłka, na 1 litr herbaty możesz użyć dwóch.
- Na spód filiżanki lub kubka możesz dodatkowo położyć korę cynamonu i anyżowe gwiazdki, co wzmocni aromat napoju.
- Nie wyrzucaj jabłek, które gotowały się w wywarze – zjedz je, są pyszne!
>>> Sprawdź też nasz Przepis na grzańca
Herbata rozgrzewająca, która postawi Cię na nogi w mroźny dzień
Składniki na 1 litr herbaty:
- ulubiona niearomatyzowana czarna herbata liściasta
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 korzeń imbiru (ok. 1,5 cm)
- 6-8 goździków (lub więcej, jeśli chcesz podkręcić smak napoju)
- syrop malinowy lub konfitura malinowa o półpłynnej konsystencji
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie używaj suszonego rozmarynu w formie przyprawy!)
- miód (najlepiej wielokwiatowy lub lipowy)
Dodatkowo:
- dzbanek lub zaparzacz
- garnek o pojemności 1,5 l
- sitko
- ulubiona filiżanka lub kubek
Przygotowanie:
- Pomarańczę i cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Nie obieraj ze skórki. Odkrój końcówki (tzw. piętki). To, co zostanie z owoców pokrój na średniej grubości plasterki.
- Korzeń imbiru zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Nie odlewaj powstałego soku.
- Umyj gałązki rozmarynu, nie odrywaj listków.
- Do zaparzacza lub dzbanka włóż umyte gałązki rozmarynu, wsyp goździki oraz 6-7 łyżeczek herbaty. Możesz dodać 1-2 łyżeczki herbaty więcej, aby napar był intensywniejszy. Zalej wszystko wrzącą wodą i odczekaj 5 minut.
- Ostrożnie wyjmij rozmaryn z zaparzacza lub dzbanka. Przelej zaparzoną herbatę do garnka i dodaj do niej 3-4 plastry pomarańczy, 3-4 plastry cytryny, starty imbir razem z sokiem. Gotuj wywar pod przykrywką na niskim ogniu przez 2 minuty.
- Dodaj do wywaru 3 łyżki stołowe syropu z malin lub konfitury i wymieszaj całość.
- Przelej gotowy wywar przez sitko do dzbanka, aby drobinki imbiru i pestki malin nie pływały w herbacie.
- Osłódź napój miodem lub cukrem wedle uznania i delektuj się smakiem swojej rozgrzewającej herbaty zimowej!
Wskazówki:
- W tym przepisie również możesz użyć czarnej herbaty ekspresowej, jeśli nie masz lub nie lubisz liściastej. Zaparz 5-6 torebek naraz – im więcej torebek herbaty użyjesz do parzenia, tym jej smak i kolor będą intensywniejsze.
- Powinno Ci zostać kilka plastrów cytryny i pomarańczy. Możesz je pokroić na mniejsze części i położyć na spodzie kubka lub filiżanki, zanim nalejesz herbaty.
- Do herbaty możesz użyć mrożonych malin, jeśli nie masz syropu malinowego ani konfitury. Wrzuć mrożone maliny do garnka, dodaj 2-3 łyżki stołowe gorącej wody i 3-4 łyżki stołowe cukru. Gotuj całość na wolnym ogniu. Często mieszaj, aż maliny zmienią się w dość gęsty sos. Nie musisz ich specjalnie studzić przed dodaniem do herbaty.
- Nie używaj suszonego rozmarynu. Bardzo trudno ocenić, ile go dodać do zaparzenia, a niestety łatwo jest przedobrzyć i herbata staje się niesmaczna.
- Nie przesadzaj z imbirem – nawet jeśli go uwielbiasz, jego nadmiar działa przeczyszczająco!
- Nie używaj miodu gryczanego, bo jego smak jest dość specyficzny i zagłuszy delikatny smak malin.
Jak wybrać idealny kubek do herbaty zimowej?
Idealny kubek do herbaty zimowej to po prostu ten, który Ci się podoba. Jeśli wolisz popijać zimową herbatę z mniejszych kubków, rozważ zakup ceramicznej czarki do herbaty. Czarka to mała, lekka filiżanka bez ucha o pojemności około 150 ml, która sprawdzi się świetnie, gdy chcesz delektować się herbatą w mniejszych porcjach, ciesząc się każdym łykiem. Standardowy kubek ma pojemność 200 ml, ale jeśli nie chcesz wychodzić spod ciepłego kocyka po kolejne dolewki herbaty w zimowy wieczór, możesz wybrać kubek o pojemności 280 ml, 300 ml lub nawet kubek 400 ml.
>>Przeczytaj też nasz wpis o tym Jaki kubek do grzańca wybrać?
Jeśli lubisz niepowtarzalne wzory i kształty, wybierz kubki ceramiczne. Ceramika jest nie tylko niezwykle trwała, ale także świetnie zatrzymuje ciepło napojów. Łatwo ją utrzymać w czystości, a dodatkowo pięknie się prezentuje. Możesz ozdobić kubek ceramiczny ulubioną afirmacją, by zimowa herbata smakowała jeszcze lepiej.
Autorka wpisu:
Edyta Kasprowska-Pagacz
Artystka, ceramiczka, twórczyni rękodzieła, projektantka ceramiki.
Wraz z mężem prowadzi Pracownię Ceramiki Artystycznej Gajaarte.