Menu

3

1

-1

0

 

 

[]

Promocje
Filiżanka z afirmacją czarna 300 ml
Filiżanka z afirmacją czarna 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją czarny 400 ml
Kubek z afirmacją czarny 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją szaro- różowa 300 ml
Filiżanka z afirmacją szaro- różowa 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją szaro- różowy 400 ml
Kubek z afirmacją szaro- różowy 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją biała stracciatella 300 ml
Filiżanka z afirmacją biała stracciatella 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją biały stracciatella 400 ml
Kubek z afirmacją biały stracciatella 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją morska 300 ml
Filiżanka z afirmacją morska 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
Kubek z afirmacją morski 400 ml
Kubek z afirmacją morski 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
Filiżanka z afirmacją turkusowa 300 ml
Filiżanka z afirmacją turkusowa 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją turkusowy 400 ml
Kubek z afirmacją turkusowy 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Filiżanka z afirmacją różowa 300 ml
Filiżanka z afirmacją różowa 300 ml

127,30 zł

Cena regularna: 134,00 zł

Najniższa cena: 120,60 zł
szt.
Kubek z afirmacją różowy 400 ml
Kubek z afirmacją różowy 400 ml

132,05 zł

Cena regularna: 139,00 zł

Najniższa cena: 125,10 zł
szt.
Pyszna rozgrzewająca zimowa herbata – jak i w czym ją zrobić? 0
Pyszna, rozgrzewająca, zimowa herbata – jak i w czym ją zrobić?

Pyszna, rozgrzewająca, zimowa herbata – jak i w czym ją zrobić?

Zima, zimno, najzimniej? Na pewno nie z naszą zimową herbatą! Poznaj nasze dwa ulubione przepisy na przepyszne rozgrzewające herbaty, które uprzyjemnią Ci wieczory.

Herbata zimowa – przepis na dobre samopoczucie

Herbata to coś więcej niż zwykły napój – mówimy przecież o rytuale parzenia herbaty i celebrowaniu jej picia. W chłodne dni, kiedy aura za oknem nie zachęca do aktywności, filiżanka gorącej herbaty to naturalny środek na poprawę nastroju.

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszną i aromatyczną herbatę zimową, która sprawi, że nawet najbardziej ponury dzień nabierze kolorów, koniecznie wypróbuj nasze propozycje.

zimowa rozgrzewająca herbata w filiżance

Jak zrobić herbatę zimową, która będzie pachnieć szarlotką?

Składniki na 1 litr zimowej herbaty:

  • ulubiona niearomatyzowana czarna herbata liściasta (możesz użyć również zielonej, wtedy smak będzie bardziej orzeźwiający)
  • 1 słodkie, twarde jabłko (najlepiej Ligol lub Champion – absolutnie nie używaj szarej renety, bo się rozgotuje!)
  • 3-4 kawałki kory cynamonu
  • 8-10 goździków (nie więcej, bo zdominują pozostałe aromaty)
  • 3-4 gwiazdki anyżu (jeśli lubisz jego smak, bo nie każdy za nim przepada)
  • miód (najlepiej wielokwiatowy lub lipowy) lub cukier

Dodatkowo:

Przygotowanie pysznej zimowej herbaty:

  1. Zacznij od przygotowania jabłka. Umyj je, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w niezbyt grube plasterki.
  2. Zaparz herbatę w dzbanku lub zaparzaczu. Zaleca się użycie około 1,5 grama liści herbaty na każde 100 ml wody, czyli na 1 litr użyjesz około 15 gramów herbaty. 15 gramów herbaty to 6-7 łyżeczek herbaty. Możesz dodać 1-2 łyżeczki więcej, aby napar był intensywniejszy. Zalej liście wrzącą wodą i odczekaj 3-4 minuty.
  3. Przelej zaparzoną herbatę do garnka. Dodaj do niej korę cynamonu, gwiazdkę anyżu, goździki i plasterki jabłek. Gotuj wywar pod przykrywką na niskim ogniu przez 2-3 minuty. Gotowanie herbaty dłużej niż kilka minut może sprawić, że napar stanie się gorzki. Alternatywnie możesz wyłączyć ogień po krótkim gotowaniu i pozostawić napój pod przykrywką, aby smaki się „przegryzły”, co da łagodniejszy efekt.
  4. Opłucz dzbanek z fusów. Przez sitko przelej do niego gotowy wywar lub jeśli wolisz – nalewaj wywar do kubków prosto z garnka za pomocą chochelki.
  5. Osłódź napój miodem lub cukrem wedle uznania i delektuj się smakiem swojej zimowej herbaty o zapachu szarlotki!

Wskazówki:

  • Możesz użyć również czarnej herbaty ekspresowej, jeśli nie masz lub nie lubisz liściastej. Zaparz 5-6 torebek naraz – im więcej torebek herbaty użyjesz do parzenia, tym jej smak i kolor będą intensywniejsze. Z czasem dojdziesz do wprawy i ustalisz własne idealne proporcje.
  • Jeśli kochasz cynamon, możesz wzmocnić smak napoju, słodząc go miodem naturalnym z dodatkiem prawdziwego cynamonu. Wiele pasiek ma go w swoich ofertach.
  • Nie używaj miodu gryczanego, bo jego smak jest dość specyficzny i zagłuszy delikatny aromat jabłek.
  • Im większe jabłko wybierzesz, tym jego smak będzie bardziej wyczuwalny. Jeśli masz małe jabłka, na 1 litr herbaty możesz użyć dwóch.
  • Na spód filiżanki lub kubka możesz dodatkowo położyć korę cynamonu i anyżowe gwiazdki, co wzmocni aromat napoju.
  • Nie wyrzucaj jabłek, które gotowały się w wywarze – zjedz je, są pyszne!

>>> Sprawdź też nasz Przepis na grzańca

Kubek do herbaty

Herbata rozgrzewająca, która postawi Cię na nogi w mroźny dzień

Składniki na 1 litr herbaty:

  • ulubiona niearomatyzowana czarna herbata liściasta
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 korzeń imbiru (ok. 1,5 cm)
  • 6-8 goździków (lub więcej, jeśli chcesz podkręcić smak napoju)
  • syrop malinowy lub konfitura malinowa o półpłynnej konsystencji
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie używaj suszonego rozmarynu w formie przyprawy!)
  • miód (najlepiej wielokwiatowy lub lipowy)

Dodatkowo:

  • dzbanek lub zaparzacz
  • garnek o pojemności 1,5 l
  • sitko
  • ulubiona filiżanka lub kubek

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Nie obieraj ze skórki. Odkrój końcówki (tzw. piętki). To, co zostanie z owoców pokrój na średniej grubości plasterki.
  2. Korzeń imbiru zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Nie odlewaj powstałego soku.
  3. Umyj gałązki rozmarynu, nie odrywaj listków.
  4. Do zaparzacza lub dzbanka włóż umyte gałązki rozmarynu, wsyp goździki oraz 6-7 łyżeczek herbaty. Możesz dodać 1-2 łyżeczki herbaty więcej, aby napar był intensywniejszy. Zalej wszystko wrzącą wodą i odczekaj 5 minut.
  5. Ostrożnie wyjmij rozmaryn z zaparzacza lub dzbanka. Przelej zaparzoną herbatę do garnka i dodaj do niej 3-4 plastry pomarańczy, 3-4 plastry cytryny, starty imbir razem z sokiem. Gotuj wywar pod przykrywką na niskim ogniu przez 2 minuty.
  6. Dodaj do wywaru 3 łyżki stołowe syropu z malin lub konfitury i wymieszaj całość.
  7. Przelej gotowy wywar przez sitko do dzbanka, aby drobinki imbiru i pestki malin nie pływały w herbacie.
  8. Osłódź napój miodem lub cukrem wedle uznania i delektuj się smakiem swojej rozgrzewającej herbaty zimowej!

Wskazówki:

  • W tym przepisie również możesz użyć czarnej herbaty ekspresowej, jeśli nie masz lub nie lubisz liściastej. Zaparz 5-6 torebek naraz – im więcej torebek herbaty użyjesz do parzenia, tym jej smak i kolor będą intensywniejsze.
  • Powinno Ci zostać kilka plastrów cytryny i pomarańczy. Możesz je pokroić na mniejsze części i położyć na spodzie kubka lub filiżanki, zanim nalejesz herbaty.
  • Do herbaty możesz użyć mrożonych malin, jeśli nie masz syropu malinowego ani konfitury. Wrzuć mrożone maliny do garnka, dodaj 2-3 łyżki stołowe gorącej wody i 3-4 łyżki stołowe cukru. Gotuj całość na wolnym ogniu. Często mieszaj, aż maliny zmienią się w dość gęsty sos. Nie musisz ich specjalnie studzić przed dodaniem do herbaty.
  • Nie używaj suszonego rozmarynu. Bardzo trudno ocenić, ile go dodać do zaparzenia, a niestety łatwo jest przedobrzyć i herbata staje się niesmaczna.
  • Nie przesadzaj z imbirem – nawet jeśli go uwielbiasz, jego nadmiar działa przeczyszczająco!
  • Nie używaj miodu gryczanego, bo jego smak jest dość specyficzny i zagłuszy delikatny smak malin.

filiżanka do herbaty

Jak wybrać idealny kubek do herbaty zimowej?

Idealny kubek do herbaty zimowej to po prostu ten, który Ci się podoba. Jeśli wolisz popijać zimową herbatę z mniejszych kubków, rozważ zakup ceramicznej czarki do herbaty. Czarka to mała, lekka filiżanka bez ucha o pojemności około 150 ml, która sprawdzi się świetnie, gdy chcesz delektować się herbatą w mniejszych porcjach, ciesząc się każdym łykiem. Standardowy kubek ma pojemność 200 ml, ale jeśli nie chcesz wychodzić spod ciepłego kocyka po kolejne dolewki herbaty w zimowy wieczór, możesz wybrać kubek o pojemności 280 ml, 300 ml lub nawet kubek 400 ml.

>>Przeczytaj też nasz wpis o tym Jaki kubek do grzańca wybrać?

Jeśli lubisz niepowtarzalne wzory i kształty, wybierz kubki ceramiczne. Ceramika jest nie tylko niezwykle trwała, ale także świetnie zatrzymuje ciepło napojów. Łatwo ją utrzymać w czystości, a dodatkowo pięknie się prezentuje. Możesz ozdobić kubek ceramiczny ulubioną afirmacją, by zimowa herbata smakowała jeszcze lepiej.

Autorka wpisu:
Edyta Kasprowska-Pagacz Artystka, projektantka ceramiki, twórczyni rękodzieła

Edyta Kasprowska-Pagacz
Artystka, ceramiczka, twórczyni rękodzieła, projektantka ceramiki. 
Wraz z mężem prowadzi Pracownię Ceramiki Artystycznej Gajaarte.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl